Vargavinter på väg?

Otaliga gånger har det påpekats på denna blogg hur mycket konungen själv verkligen älskar vintern. Men för att kunna ge ett sådant påstående så bör nog begreppet vinter också definieras. På följande vis väljer webencyklopedin Wikipedia att beskriva begreppet vinter:

Vintern är den kallaste av de fyra årstiderna i områden med tempererat klimat. Eftersom vintern ser så olika ut i olika klimatzoner saknas en allmänt erkänd definition. Ett förslag är att vintern på Norra halvklotet omfattar december, januari och februari. På Södra halvklotet är det juni, juli och augusti som brukar räknas som vintermånader. Man kan också säga att vintern är perioden mellan lövfällningen och lövsprickningen eller den tid då det mer än bara tillfälligt brukar ligga snö på marken. I Sverige definierar SMHI vintern som den tid när dygnsmedeltemperaturen stadigvarande är under 0°C (meteorologisk vinter).
Källa: Wikipedia

Calledoniska akademins definition är dock både enklare och tydligare:

Vinter = Minusgrader samt all eventuell nederbörd i form av snö.

Senaste tillfället en långvarig vinter (enligt Calledonisk definition) inträffade i trakterna kring Trestad var vintern 2005. Vid denna tidpunkt var dock Calledonien beläget på betydligt nordligare breddgrader. Närmare bestämt på en ö belägen 1km väster om 63° 11´ N, 14° 40´ Ö, vilket på ren svenska är residensstaden i Jämtlands län. Så att vintern i Trestad vid detta tillfället varade i över 2 månader, vilket varit rejält ovanligt de senaste 12-13 åren, kom inte konungen själv tillgodo. Konungen själv njöt förvisso utav den jämtländska vintern men på de breddgraderna kan man faktiskt, i alla fall än så länge, räkna med att det blir vinter varje år.

(Frösön är uppkallad efter fruktbarhetens, kärlekens och livskraftens gud, Frö. Källa)

Nu verkar det dock som att det finns en möjlighet för en långvarig vinter att på nytt bita sig fast i kalendern. En och en halv vecka med minusgrader är nu avklarad och om man ska sätta sin tillit till SMHI så kommer det fortsätta ett bra tag till. De närmaste dagarna lyckas ju till och med matcha tidigare nämnda residensstad vad det gäller klimat. Men samtidigt som man jämför väderrapporterna ska man också komma ihåg att i Trestadsregionen råder ett helt annat klimat i fråga om luftfuktighet än vad det gör i Jämtland varpå den totala köldeffekten kan väntas bli än kyligare "här nere i södern".




Även om här inte har fallit någon snö ännu så vittnar dock foton ifrån dagens promenad på Spikön, Trollhättan, att det varit rejält kyligt ett tag då isen börjar lägga sig i kanalen. Något som verkade uppskattas även utav lite mer fjäderklädda varelser.










(Samtliga bilder som publiceras på denna sida hänvisas till respektive upphovsrättsinnehavare eller, i de fall upphovsrättsinnehavare ej har kunnat spåras, källa. Samtliga bilder som publiceras på denna sida är upphovsrättskyddade enligt lag och får ej kopieras, spridas eller användas utan hänvisning och tillstånd , om ej annat anges. I de fall då hänvisning saknas är blogginnehavaren upphovsrättsinnehavare.)

Kommentarer
Postat av: Dryden

Minusgrader i Trestad är av sibiriska mått, med Vänern på ena hållet och Kala Kusten-området i väster, vilket garanterad bidrar till en köldeffekt som inte ens hårdkokta drydianer rår på. Hutter vid blotta tanken.

2009-01-02 @ 22:04:31
URL: http://www.dryden.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0